Logo Uczelnia Badawcza
Logo Arqus
Logo Unii Europejskiej
słoik z miodem a nad nim łyżka do miodu ociekająca miodem

Wykład Studium Generale: Miód oczami chemika

Już we wtorek, 17 października, odbędzie się kolejny wykład w ramach Studium Generale. Tym razem swoją wiedzą ze słuchaczami podzieli się dwoje chemików, prof. dr hab. Elżbieta Wojaczyńska i dr hab. Jacek Wojaczyński, a tematem spotkania będzie miód.

Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić, że jeszcze 250 lat temu cukier był w Europie towarem luksusowym, zmieniło się to dopiero po uruchomieniu jego masowej produkcji z buraków cukrowych. Wcześniej do słodzenia ciast, deserów, napojów powszechnie stosowany był miód – jedyny naturalny środek słodzący, który nie wymaga przetwarzania i może być długotrwale przechowywany. Jest z nami od tysiącleci i stał się synonimem słodyczy i dobra.  

Wykład poświęcony będzie temu, w jaki sposób miód postrzegają chemicy: jaki ma skład, czemu zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości, w jaki sposób jest wytwarzany z nektaru lub spadzi przez pszczoły miodne. Uwagę poświęcimy także innym produktom, które zawdzięczamy tym pożytecznym owadom. Powiemy, dlaczego zmniejszanie się populacji pszczół stanowi poważny problem dla człowieka.

17 października 2023, godz. 17:15–19:15, Oratorium Marianum (gmach główny, pl. Uniwersytecki 1, parter)

Wykład poprowadzą: prof. dr hab. Elżbieta Wojaczyńska, dr hab. Jacek Wojaczyński

MIÓD OCZAMI CHEMIKA
1. Jak powstaje miód i co w miodzie siedzi?
2. Produkty pszczele – współczesne panaceum?
3. Miód w kulturze.

Aktualny program Studium Generale

Więcej informacji na temat Interdyscyplinarnego Seminarium Studium Generale Universitatis Wratislaviensis im. Profesora Jana Mozrzymasa

Projekt „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER
E-mail