Logo Uczelnia Badawcza
Logo Arqus
Logo Unii Europejskiej
Dorota Koczanowicz
Fot. Archiwum prywatne

Prof. Dorota Koczanowicz w IAS w Princeton

Prof. Dorota Koczanowicz z Instytutu Kulturoznawstwa najbliższy rok akademicki spędzi w jednej z najbardziej znaczących instytucji naukowych na świecie, Institute for Advanced Studies (IAS) w Princeton.

Ideą IAS jest stworzenie dogodnych warunków dla międzynarodowej społeczności akademickiej do bezinteresownego poznawania w otoczeniu lasu i szerokich łąk, które dają możliwość ucieleśniania idei perypatetycznych. Powołany w 1930 roku IAS gościł wielu wybitnych uczonych. Był tam, między innymi Albert Einstein, Erwin Panofsky, Clifford Geertz, czy Jan Białostocki.

Projekt badawczy prof. Koczanowicz, Art versus the Climate Crisis: Visualizing Responsibility and Culinary Practices, dotyczy roli sztuki w dyskursie kryzysu klimatycznego. Szczególnie istotne dla niej będą prace odnoszące się do sposobów odżywiania się w kontekście Antropocenu. Analizie i interpretacji zostaną poddane działania artystów i artystek, które stawiają przed sobą zadanie przekierowania ludzkiego apetytu tak, aby przestał być jednym z wielkich zagrożeń dla środowiska naturalnego.

Dorota Koczanowicz – dr hab. prof. Uniwersytetu Wrocławskiego, kulturoznawczyni. Przewodnicząca Rady Dyscypliny Nauki o Kulturze i Religii (UWr), członkini Komitetu Nauk o Kulturze PAN. W kadencji 2020-24 dyrektorka Instytutu Kulturoznawstwa UWr. Jest autorką książek oraz artykułów dotyczących zagadnień estetycznych, genderowych, sztuki współczesnej i kultury kulinarnej. Stypendystka The Wittgenstein Archives w Bergen (2003); John F. Kennedy Institute w Berlinie (2006) oraz NAWA Bekker (2022 staż badawczy na University of Gastronomic Sciences w Pollenzo). W 2014 roku otrzymała grant NCN-u na badanie relacji pomiędzy jedzeniem i estetyką, a w 2020 grant NPRH Universalia. W roku akademickim 2024/25 realizuje staż badawczy w Institute for Advanced Studies w Princeton. Jest profesorką wizytującą w School of Social Science. Opublikowała: Doświadczenie sztuki, sztuka życia. Wymiary estetyki pragmatycznej (2008), Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki (2018), The Aesthetics of Taste: Eating within the Realm of Art. (2023); współredagowała: Między estetyzacją a emancypacją. Praktyki artystyczne w przestrzeni publicznej (2010), Between Literature and Somaesthetics: On Richard Shusterman’s Pragmatism (2012), a także Discussing Modernity. A Dialogue with Martin Jay (2013). Publikuje m.in. w „Pracach Kulturoznawczych”, „Kontekstach”, „Performance Research”, „The Monist”, „Pragmatist Today” i „Czasie Kultury”. 

Projekt „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER
E-mail