chemia
chemia

SPOSÓB WYTWARZANIA ESTRÓW ALKILOWYCH WYŻSZYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH – PATENT

Sposób wytwarzania estrów alkilowych wyższych kwasów tłuszczowych polega na reakcji transestryfikacji triglicerydów alkoholem, w obecności katalizatora i przy nadmiarze alkoholu do triglicerydów, a następnie rozdzieleniu mieszaniny poreakcyjnej i oddestylowaniu
nadmiaru alkoholu.

Pozwala prowadzić proces w reaktorze o prostej i lżejszej konstrukcji i wymaga znacznie prostszej instalacji, zasilającej go w energię
cieplną i elektryczną.
Nie wymaga stosowania wody jako czynnika wymywającego z fazy estrowej zanieczyszczenia w postaci nadmiaru wolnego katalizatora, resztek gliceryny, mydeł itp.

ZASTOSOWANIE

• produkcja komponentów paliw silnikowych,
• produkcja biodegradowalnych smarów,
• produkcja surowców bioodnawialnych dla przemysłu chemicznego, na przykład
detergentów,
• farmaceutyka (jako składników leków i suplementów diety),
• produkcja żywności (dodatki do artykułów spożywczych),
• przemysł perfumeryjny oraz kosmetyczny (substancje zapachowe, dodatki do
produktów kosmetycznych).

UWAGI

Udział w prawie Uniwersytetu Wrocławskiego w wysokości  – 20%

Sprzedaż warunkowa

TWÓRCY

  • KOŁODZIEJ HUBERT
  • VOGT ANDRZEJ
  • STRZELECKI STANISŁAW
  • FAŁAT JERZY
  • SOWA ANDRZEJ

FORMA KOMERCJALIZACJI

sprzedaż/licencja

Projekt „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

logo Fundusze Europejskie
flaga Rzeczypospolitej Polski
logo Unii Europejskiej - europejski fundusz społeczny
NEWSLETTER
E-mail
Polityka cookies i prywatności

Strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu niezbędnym do prawidłowego działania serwisu, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkownika oraz statystyk. Wyłączenie zapisywania plików cookies jest możliwe w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies należy opuścić stronę.

Return