Logo Uczelnia Badawcza
Logo Arqus
Logo Unii Europejskiej

Wykład Miód oczami chemika (Studium Generale)

Wykład w ramach Studium Generale wygłoszą: prof. dr hab. Elżbieta Wojaczyńska i dr hab. Jacek Wojaczyński


Organizatorzy:

Interdyscyplinarne Seminarium Studium Generale Universitatis Wratislaviensis im. Profesora Jana Mozrzymasa

Termin:

17 października 2023, 17:15 - 19:15

Miejsce:

Oratorium Marianum (gmach główny, pl. Uniwersytecki 1, parter)

MIÓD OCZAMI CHEMIKA

1. Jak powstaje miód i co w miodzie siedzi?

2. Produkty pszczele – współczesne panaceum?

3. Miód w kulturze.

Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić, że jeszcze 250 lat temu cukier był w Europie towarem luksusowym, zmieniło się to dopiero po uruchomieniu jego masowej produkcji z buraków cukrowych. Wcześniej do słodzenia ciast, deserów, napojów powszechnie stosowany był miód – jedyny naturalny środek słodzący, który nie wymaga przetwarzania i może być długotrwale przechowywany. Jest z nami od tysiącleci i stał się synonimem słodyczy i dobra.  

Wykład poświęcony będzie temu, w jaki sposób miód postrzegają chemicy: jaki ma skład, czemu zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości, w jaki sposób jest wytwarzany z nektaru lub spadzi przez pszczoły miodne. Uwagę poświęcimy także innym produktom, które zawdzięczamy tym pożytecznym owadom. Powiemy, dlaczego zmniejszanie się populacji pszczół stanowi poważny problem dla człowieka.

Projekt „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER
E-mail