MIÓD OCZAMI CHEMIKA
1. Jak powstaje miód i co w miodzie siedzi?
2. Produkty pszczele – współczesne panaceum?
3. Miód w kulturze.
Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić, że jeszcze 250 lat temu cukier był w Europie towarem luksusowym, zmieniło się to dopiero po uruchomieniu jego masowej produkcji z buraków cukrowych. Wcześniej do słodzenia ciast, deserów, napojów powszechnie stosowany był miód – jedyny naturalny środek słodzący, który nie wymaga przetwarzania i może być długotrwale przechowywany. Jest z nami od tysiącleci i stał się synonimem słodyczy i dobra.
Wykład poświęcony będzie temu, w jaki sposób miód postrzegają chemicy: jaki ma skład, czemu zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości, w jaki sposób jest wytwarzany z nektaru lub spadzi przez pszczoły miodne. Uwagę poświęcimy także innym produktom, które zawdzięczamy tym pożytecznym owadom. Powiemy, dlaczego zmniejszanie się populacji pszczół stanowi poważny problem dla człowieka.